Stel jezelf deze 10 vragen
Heb je eenmaal het besluit genomen om hulp in te schakelen bij het ondernemen, dan staat je een zoektocht te wachten.
Hoe vind je tussen de honderden coaches de juiste business coach?
Als je onderstaande vragen voor jezelf beantwoord, kun je de persoon vinden die je verder helpt bij je specifieke en unieke vraag.
Belangrijkste vragen
Bedenk als eerste waar je precies behoefte aan hebt. Is dit een specialistische of een algemene vraag? Als voorbeeld:
- Wil je hulp bij het behalen van (bepaalde) doelen van je bedrijf, dan is dat een algemene vraag voor een allround business coach,
- Wil je leren hoe je het beste kunt onderhandelen bij één specifieke leverancier, dan is dat een specialistische vraag voor een trainer in onderhandelingstraining.
Zo zijn er nog tal van andere voorbeelden en specialismen.
Wat heb jij precies nodig?
Veruit de meeste mensen die zichzelf coach noemen zijn gestart vanuit hun specialisme zoals: marketing, financiën, bedrijfsvoering of ondernemerschap. Sommigen ontdekten gaandeweg dat ze ondernemers breder kunnen helpen en noemen zich dan business coach of ondernemerscoach.
Echter bedenk wel een goed paard maakt nog geen goede ruiter. Of zoals de voetballer Pelé stelde: “Een geweldige speler maakt nog geen geweldige coach. En soms worden mannen die niet zo goed konden voetballen wel een goede trainer”.
Dus ervaring als specialist geeft geen garantie om je het beste te kunnen begeleiden en coachen.
Check dus goed wat de achtergrond is van de coach en dat deze matcht met jou wensen.
Criteria om te kiezen
De onderstaande 10 vragen geven je inzicht welke business coach het beste bij jou past en hoe je deze kunt vinden.
1. Heeft de coach ervoor geleerd om business coach te worden of is deze self-made?
Veel business coaches zijn ervaren ondernemers maar hebben meestal geen studie gedaan op het gebied van coaching, nog op het gebied van ondernemen en/of bedrijfsvoering. Te denken aan; international business, bedrijfskunde of een studie small business en ondernemerschap. Hooguit dat zij een cursus van een paar maanden hebben gevolgd. Zij varen vooral op hun eigen ervaring, dit is geen garantie dat zij in je unieke situatie onderbouwd, kundig en afdoende kunnen begeleiden.
Andere coaches hebben door geleerd voor business coach en hebben de bedrijfskundige kennis en kunde vergaard, zijn bekend met de wetenschappelijke bewezen methodieken en manieren om je verder te helpen.
Echter kan een in het verleden behaald diploma een schijnveiligheid geven. Namelijk, het geeft niet weer wat het niveau van deze persoon op dit moment is.
Naast het volgen van een specifieke opleiding met het behalen van een diploma, zijn er ook autodidacten die eenzelfde of vaak meer kennis en kunde vergaren. De kans is groot dat zij beter zijn dan iemand met een diploma, omdat zij vaak een hogere intrinsieke motivatie hebben, enthousiast zijn, grote betrokkenheid hebben en een hoge mate van doorzettingsvermogen. Dit leidt tot een vele bredere kennis en kunde dan dat van één specifiek vakgebied.
Hoe belangrijk vind je het als een business coach een compleet andere studie heeft gedaan, die niets met ondernemen, bedrijfsvoering te maken heeft?
2. Vind je het belangrijk dat de business coach ook een coachopleiding heeft gevolgd?
Business coaching, in principe bedrijfskunde, is de tak van de wetenschap die zich bezighoudt met de organisatie en omgeving van bedrijven. Bedrijfskunde kent een integrale (alles of veelomvattende), multi- en interdisciplinaire benadering waarin op een wetenschappelijke manier aandacht wordt besteed aan praktijkgerichte vraagstukken binnen bedrijven.
Coaches en coachopleidingen hebben in essentie geen relevantie met bedrijfskunde.
“Een coach is een opgeleide en getrainde professional die op methodische en fenomenologische wijze zijn cliënt of een team helpt te veranderen wat belemmert en te verwerken wat stimuleert om bepaalde (persoonlijke) doelen te bereiken” (van der Pol, 2018).
In business coaching/bedrijfskunde gaat het om zakelijk doelen te behalen en in coaching gaat het om persoonlijke ontwikkeling.
Een bedrijfskundige met een coaching- en/of psychologische achtergrond kan van grote meerwaarde zijn. Een bedrijf bestaat uit mensen met elk zijn eigen persoonlijkheid, uitdagingen en ontwikkelingspunten. Zo kan een bedrijf de mooiste doelen nastreven, maar als de mensen deze doelen nog niet kunnen realiseren, haalt het bedrijf de doelen niet.
Met een coach die zowel zakelijke als persoonlijke ontwikkeling kan begeleiden is de kans groter dat de bedrijfsdoelen wel behaald worden.
Hoe belangrijk vind je het als een business coach ook een coaching- en/of psychologische achtergrond heeft?
3. Wat zeggen klanten over hun coach en coachtraject?
Misschien vind je het fijn als je iemand kent die al bij een coach geweest is en kan vertellen over zijn of haar ervaring. Dat kun je zien als betrouwbare bron en het is prettig als je je twijfels en gedachten kunt toetsen aan hun ervaringen.
Business coaching is een zakelijke dienstverlening. Het is geen product met duidelijk gedefinieerde manier van werken en is voor een bepaald doel ontwikkeld. Goede coaching is specifiek op je unieke (hulp)vraag aangepast, dus geen enkel coachingstraject is gelijk.
Dit maakt het vergelijken van testimonials, reviews of andere bronnen zeer lastig of zelfs onmogelijk.
4. Heeft de coach veel belangrijke ervaring als ondernemer of in het specialisme waar je hulp bij zoekt?
Veel ondernemers die later business coach worden zijn al ouder en hebben ervaring opgedaan als ondernemer in hun bedrijf/bedrijven. Zoals in de inleiding al vermeld, geeft ervaring als specialist of ondernemer geen garantie voor goede en effectieve begeleiding bij jou unieke vraag en doelen.
Daarnaast geeft uit het verleden bereikte prestaties van een coach nog zijn of haar leeftijd geen garantie voor toekomstig presteren.
Hoe belangrijk vind je leeftijd en/of ervaring?
5. Wat voor klik ervaar je bij een coach?
Het ervaren van een goede klik is het allerbelangrijkste aspect. Als je je niet 100% veilig voelt, kun je je niet volledig open stellen en kom je moeilijker bij de kern van het probleem. Het traject blijft oppervlakkig. De enige graadmeter om een klik te ontdekken is te vertrouwen op je eigen onderbuikgevoel of jouw intuïtie. Dit lijkt misschien wel zweverig, maar is het belangrijkste element in een goede samenwerking.
Zonder klik en/of vertrouwen zal een coachtraject moeizamer verlopen, ergernis geven en het resultaat kan tegenvallen. Ons advies; dit coachtraject bij die coach niet te doen.
Een persoonlijk gesprek is een goede manier om de klik met de coach te ervaren, maar is helaas niet altijd mogelijk. Een aantal business coaches verkopen via webinars (online) programma’s. Ze geven een hoge korting als je aan het einde van het webinar een besluit neemt. Dit alles zonder de coach te hebben gesproken. Je komt dan meestal in een online community of –groep terecht zonder rechtstreekse verbinding met de coach.
Is dit wat je wilt?
Aan de andere kant zijn er coaches die in een webinar een gesprek aanbieden, waardoor je die persoon wel kunt leren kennen.
Bedenk wat jij belangrijk vind.
Ons advies; probeer altijd de coach persoonlijk te spreken voordat je er mee in zee gaat.
6. Wat voor soort begeleiding wil je: 1-op-1 begeleiding, met verschillende coaches of in groep gecoacht worden?
De meeste grote bekende bedrijven die business coaching aanbieden, bieden enkel groepsprogramma’s aan met grote aantallen deelnemers. Vaak wordt hierin een standaard programma aangeboden en wordt er maar beperkt ingegaan op jouw unieke situatie / (hulp)vraag, mitst dit in het programma past.
Andere bedrijven gebruiken bekende coaches voornamelijk als het gezicht van het bedrijf, maar je werkelijke begeleiding wordt gedaan door andere business coach(es). Zo zou je wel een klik kunnen ervaren met het ‘kopstuk’, maar dan is het nog maar de vraag of dat dezelfde klik ervaren wordt bij de begeleidende coach(es).
Vraag in dat geval een intakegesprek aan om te ervaren of het klikt met de coach of coaches en of zij de kennis en kunde hebben die bij jou vraag past.
Wil je 1-op-1 coaching, verschillende coaches of vind je een groep juist prettig?
Het voordeel van een grote groep ondernemers is dat er veel mensen in hetzelfde schuitje (lijken) te zitten en het heel fijn kan zijn om elkaar te versterken in het gevoel dat je elkaar begrijpt en helpt. Daarnaast krijg je veel ideeën / adviezen aangereikt en hoor je hoe anderen het aanpakken.
Hoe effectief is groepscoaching, waar je adviezen krijgt van lotgenoten?
Een nadeel van groepscoaching is dat je de coach nauwelijks of beperkt spreekt, omdat deze zijn aandacht moet verdelen. Hierdoor wordt je beperkt in de progressie rond je vraag.
Daarnaast is het gevolg van een groepssetting dat mensen bevestigd worden in hun vervelende situatie. De bevestigende situatie helpt niet bij het (zelfstandig kunnen) oplossen van je vraag. Het is enkel herkenning. Er worden vaak goed bedoelde adviezen gegeven door mede deelnemers, maar de kans dat deze aansluiten bij jouw (onderliggende) vraag is zeer klein en blijft waarschijnlijk dus onbeantwoord.
Ga dus bij jezelf na of je persoonlijke aandacht belangrijk vindt?
Hoe kleiner de groep, hoe meer aandacht er is voor je en je bedrijf. Als je 1-op-1 wordt gecoacht heb je natuurlijk de volledige aandacht van je coach.
Financieel gezien hoeft 1-op-1 coaching niet duurder te zijn dan een coaching in groepssetting. Dit omdat de verschillen in vraagprijs tussen de aangeboden mogelijkheden en verschillende aanbieders groot zijn.
Wat past het beste bij jou en bij de investering die je ervoor over hebt?
7. Hoe beoordeel je een online programma?
Naast de fysieke coachingstrajecten zijn er ook online programma’s te volgen. Deze online programma’s zijn gemakkelijk in je eigen tijd te volgen. Het vereist wel enige zelfdiscipline om het tot het einde toe te volbrengen.
Wil je praktische kennis opdoen (een competentie vergroten), zoals bijvoorbeeld het stap voor stap bouwen van een website of SEO optimaliseren, kan een online training heel waardevol zijn.
Realiseer je dat een online programma voor coaching niet het meest effectieve is voor het oplossen van je unieke vraag. De kans dat een ‘one size, fits all’ programma hierbij aansluit is zeer klein.
Verder kan een zelfstandige studie of programma prima zijn om iets te leren, maar een standaard programma gaat je niet verder helpen.
Het ontwikkelen van een bepaalde competentie kan een onderdeel zijn van een coaching traject, maar coaching is vaak breder dan puur het ontwikkelen van een bepaalde competentie.
8. Past de coach bij je huidige situatie?
In welke fase zit je met je bedrijf? Ben je (pré-)starter, wil je het roer omgooien met een ander business model of heb je groeistuipen omdat je aan het opschalen bent?
Wat heb je op dit moment het hardst nodig?
9. Wat heb je ervoor over om je doel te bereiken?
Je kunt helaas nergens een bedrijf opbouwen zonder te investeren. Alle succesvolle ondernemers investeren in de groei van hun bedrijf, doordat ze zich blijven ontwikkelen om ervan te kunnen leven.
Wat is op dit moment het grootste probleem in je bedrijf en wat is de consequentie om er niets aan te doen? Wat heb je ervoor over om dit probleem op te lossen, zodat je weer verder kunt?
Bepaal je budget en kijk op verschillende websites van coaches wat je voor dat bedrag kunt verwachten. Neem contact op en ga het gesprek aan! Stap niet ergens impulsief in, maar kijk goed of het je probleem gaat oplossen en of het de manier is die bij je past.
Bedenk of je op zoek bent naar een quick fix of naar resultaat op langere termijn.
10. Laat je je verleiden tot een impulsieve aankoop of gun je jezelf tijd om over een aanbod na te denken?
Via social media komt het ene webinar na het andere voorbij, waar je je gratis voor kunt inschrijven. De ene noemt het online training, een ander noemt het een masterclass.
Bedenk dat bij inschrijving voor zo’n webinar meestal verleidingstechnieken worden toegepast om je iets te verkopen. Regelmatig word je onder tijdsdruk gezet om snel te beslissen over een programma waar je maar beperkte informatie over hebt en waar duizenden euro’s voor worden gevraagd.
Dit artikel zou je ook als verleidingstechniek/reclame voor Cthrough coaching & consulting kunnen zien. Wij begrijpen erg goed dat alle coaches (dus wij ook) gemakkelijk kunnen stellen dat ze je kunnen helpen bij je (hulp)vraag.
We hopen echter dat je tot een goede keuze komt, waarbij je investering goed wordt ingezet met een effectieve begeleiding bij het oplossen van je uitdaging, probleem of conflict. Vandaar deze 10 vragen, zodat je hopelijk gemakkelijker de juiste coach kunt vinden die echt helemaal bij je past.
Kortom: Het begint allemaal bij jou.
- Waar heb je behoefte aan en welke vragen spelen er in je hoofd?
- Wil je praktische dingen leren?
- Wil je groeien als ondernemer en/of als persoon?
- Wat is jouw grootste obstakel op dit moment?
Deze vragen en de klik met je toekomstige coach staan centraal.
Heb je nog andere criteria die voor jou belangrijk zijn of kijk je er anders tegenaan? Stuur dan een reactie via het contact formulier.
Wil je meer weten over onze aanpak? Neem contact met ons op en vraag een gesprek aan waarin jezelf en/of je bedrijf centraal staan en hoe wij je daarbij verder kunnen helpen.