Stel jezelf deze 10 vragen

Heb je eenmaal het besluit genomen om hulp in te schakelen bij je eigen persoonlijke ontwikkeling, dan staat je een zoektocht te wachten.

Veel coaches stellen dat zij jou het beste kunnen helpen, met de bedoeling je te verleiden hun diensten af te nemen. Uit het grote aanbod is het moeilijk een juiste keuze te kunnen maken. Met de onderstaande vragen willen wij je helpen bij het vinden van de juiste coach, die je begeleidt in je persoonlijke groei en unieke ontwikkelingsvraag.

Veruit de meeste mensen die zichzelf coach noemen zijn gestart vanuit hun specialisme zoals: marketing, financiën, bedrijfsvoering of ondernemerschap. Sommigen ontdekten gaandeweg dat ze ondernemers breder kunnen helpen en noemen zich dan coach of executive coach.
Echter bedenk wel een goed paard maakt nog geen goede ruiter.
Of zoals de voetballer Pelé stelde: “Een geweldige speler maakt nog geen geweldige coach. En soms worden mannen die niet zo goed konden voetballen wel een goede trainer”.
Dus ervaring als specialist geeft geen garantie om je het beste te kunnen begeleiden en coachen.

De belangrijkste vraag is dan: “Wie en wat heb jij nodig?”

Check goed wat de achtergrond van de coach is en dat deze aansluit bij jou wensen.

Criteria om te kiezen

De onderstaande 10 vragen geven je inzicht welke executive coach het beste bij jou past en hoe je deze kunt vinden.

1. Is het voor je belangrijk dat de executive coach gestudeerd heeft of self-made is?

Veel executive coaches zijn ervaren ondernemers en hebben meestal geen studie gedaan op het gebied van coaching, nog op het gebied van executive coaching. Te denken aan: coaching opleidingen, NLP of toegepaste psychologie. Hooguit dat zij een cursus van een paar maanden hebben gevolgd. Zij varen vooral op hun eigen ervaringen, dit is geen garantie dat zij je met je unieke persoonlijkheid en situatie onderbouwd, kundig en afdoende kunnen begeleiden.

Andere coaches hebben een volledige opleiding gevolgd in executive coaching, hebben de (psychologische) kennis en kunde vergaard en zijn bekend met de wetenschappelijk bewezen methodieken en manieren om je verder te helpen.
Echter kan een in het verleden behaald diploma een schijnveiligheid geven. Namelijk, het geeft niet weer wat het niveau van deze coach op dit moment is.

Naast het volgen van een specifieke opleiding met het behalen van een diploma zijn er ook autodidacten die eenzelfde of vaak meer kennis en kunde hebben vergaard. De kans is groot dat zij beter zijn dan iemand met een diploma, omdat zij vaak een hogere intrinsieke motivatie hebben, enthousiast zijn, grote betrokkenheid hebben en beschikken over een hoge mate van doorzettingsvermogen. Dit leidt tot een bredere kennis en kunde dan dat van één specifiek vakgebied.

Hoe belangrijk vind je het als een executive coach een compleet andere studie heeft gedaan, die niets met begeleiding van persoonlijke ontwikkeling te maken heeft?

2. Moet de coach bij een branchevereniging aangesloten zijn?

“Executive coaching is het vergroten van de effectiviteit van de executive door het versterken van diens leiderschapskwaliteiten. Onder executives vallen directieleden, bestuurders, DGA’s, topmanagers, toezichthouders en commissarissen.” (NOBCO, 2021).

Executive coaches met een diploma van een specifieke opleiding kunnen zich aansluiten bij een branchevereniging. Eenmaal opgenomen in zo’n vereniging, betalen zij jaarlijks contributie om aangesloten te blijven en hoeven zich verder niet meer te bewijzen.
Coaches die geen specifiek diploma hebben, kunnen zich eventueel aanmelden middels een selectie procedure. De opleiding en/of branchevereniging bepaalt, wat wordt verwacht op een bepaald moment. Daarmee willen zij de manier van coachen en niveau bepalen. Deze coachingsmanier hoeft echter niet de beste of meest effectieve te zijn.

Er zijn genoeg coaches (met of zonder diploma) die bewust kiezen zich niet aan te sluiten bij een branchevereniging. Zoals bij vraag 1 reeds aangegeven, geeft een diploma en aangesloten zijn bij een branchevereniging geen garantie op goed presteren in het heden of in de toekomst.

Het specifiek zoeken naar coaches aangesloten bij een branchevereniging kan een voordeel hebben. Je filtert op een snelle en eenvoudige manier een grote groep coaches weg. Bedenk dat het mogelijk is dat je hierdoor jou beste coach niet vind. Filteren op opleiding en/of branchevereniging geeft geen garantie op kwaliteit.

3. Wat zeggen klanten over hun coach en coachtraject?

Misschien vind je het fijn als je iemand kent die al bij een coach geweest is en kan vertellen over zijn of haar ervaringen. Dat kun je zien als betrouwbare bron en het is prettig als je je twijfels en gedachten kunt toetsen aan hun ervaringen.

Executive coaching is een zakelijke dienstverlening. Het is geen product met duidelijk gedefinieerde manier van werken en is voor een bepaald doel ontwikkeld. Goede coaching is specifiek op je unieke (hulp)vraag en ontwikkelingsdoelen aangepast. Uitgaande dat geen enkel coachingstraject gelijk is, omdat ieder persoon uniek is. Dit maakt het vergelijken van testimonials, reviews of andere bronnen zeer lastig of zelfs onmogelijk.

4. Moet de coach ervaring hebben als executive?

Veel ondernemers die later executive coach worden zijn al ouder en hebben ervaring opgedaan als ondernemer in hun bedrijf/bedrijven. Zoals in de inleiding al vermeld, geeft ervaring als specialist of ondernemer geen garantie voor goede en effectieve begeleiding bij je unieke vraag en doelen.
Daarnaast geeft uit het verleden bereikte prestaties van een coach, nog zijn of haar leeftijd, geen garantie voor toekomstig presteren.

De overtuiging dat iemand je goed kan helpen omdat hij/zij zelf al iets heeft doorgemaakt is een illusie. Jij bent uniek en dat maakt je ervaringen en je uitdagingen ook uniek. Hierdoor heeft een ander je probleem en/of uitdagingen nog niet mee-, doorgemaakt. Het begeleiden van zelfontwikkeling heeft een basis in psychologie, coaching en communicatie. Bij executive coaching komt hier een specialisatie voor bepaalde bedrijfskundige (basis)kennis bovenop. Verdere relevantie met (oud) ondernemerschap, dus bedrijfsvoering en executive coaching is beperkt. Enkel kan een (oud) ondernemer / lotgenoot herkenning bieden aan je situatie en zijn oplossing aandragen. Deze oplossing is hoogstwaarschijnlijk niet dat wat jij nodig hebt.

Hoe belangrijk vind je leeftijd en/of ervaring?

5. Wat voor klik ervaar je bij een coach?

Het ervaren van een goede klik is essentieel. Als je je niet 100% veilig voelt, kun je je niet volledig openstellen en kom je moeilijker bij de kern van het probleem. Het traject blijft oppervlakkig. De enige graadmeter om een klik te ontdekken is te vertrouwen op je eigen onderbuikgevoel of je intuïtie. Dit lijkt misschien wel zweverig, maar is het belangrijkste element in een goede samenwerking.

Zonder klik en/of vertrouwen zal een coachtraject moeizamer verlopen, ergernis geven en het resultaat kan tegenvallen.
Ons advies: dit coachtraject bij die coach niet te doen.

Een persoonlijk gesprek is een goede manier om de klik met de coach te ervaren, maar is helaas niet altijd mogelijk. Een aantal executive coaches verkopen via webinars (online) programma’s. Ze geven een hoge korting als je aan het einde van het webinar een besluit neemt. Dit alles zonder de coach te hebben gesproken. Je komt dan meestal in een online community of –groep terecht zonder rechtstreekse verbinding met de coach.
Is dit wat je wilt?

Aan de andere kant zijn er coaches die in een webinar een gesprek aanbieden, waardoor je die persoon wel kunt leren kennen.
Bedenk wat jij belangrijk vind.
Ons advies: probeer altijd de coach persoonlijk te spreken voordat je er mee in zee gaat.

6. Wat voor soort begeleiding wil je: online of face-to-face?

Over het algemeen is executive coaching 1-op-1 begeleiding. Er zijn wel bedrijven/coaches die dit in groepsverband aanbieden, maar hebben we het dan nog over jou ontwikkeling of over het ontwikkelen van de gehele groep?
Kortom, in een groepscoaching is ontwikkeling altijd afhankelijk van de zwakste schakel. De kans is groot het ontwikkelingstempo en afstemming niet aansluit bij jou persoonlijke vraag en wens.

In de 1-op-1 begeleiding zijn er drie mogelijkheden: fysieke begeleiding, digitale/online begeleiding of een combinatie van beide.
Het voordeel van online begeleiding is dat je coaching sessie(s) letterlijk overal zou kunnen plaatsvinden (mits je internet en/of telefoon verbinding hebt) en dat je alle coaches in de wereld zou kunnen overwegen. Echter het nadeel van digitale/online communicatie is dat een gedeelte van fysieke communicatie wegvalt. Lichaamstaal is niet of beperkt zichtbaar en bij schriftelijk contact is de lichaamstaal en de toon van de stem geheel afwezig. Dit kan nadelige effecten hebben voor je ontwikkelingstraject.
Bij fysieke begeleiding is de kans groter dat de lichaamstaal (en toon van de stem) wordt meegenomen in de communicatie en daardoor in het coachingstraject. Een nadeel kan zijn dat de coaching locatie-gebonden is. Dit beperkt je in je zoekgebied naar een coach.

De derde optie is een combinatie van fysieke- en digitale/online begeleiding.

Wij prefereren in eerste instantie een fysieke kennismaking en eerste sessie(s) dat mogelijk kan worden uitgebreid met digitale/online begeleiding. Zo leren we elkaar eerst goed kennen, waarna andere opties gemakkelijker zijn.

Hoe belangrijk vind jij het om een fysiek gesprek te hebben met je coach?

7. Wat voor soort coaching (methoden) sluiten bij jou aan?

Er zijn zeer veel verschillende coaching methodes en technieken. Grofweg zijn deze onder te verdelen in twee categorieën: psychologisch of pseudopsychologisch. Waar de methode of techniek op gebaseerd is, is een manier om snel te bepalen tot welke categorie het behoord.

De letterlijke betekenis van psychologie (uit het oud grieks) is “de studie van de geest”. Tegenwoordig wordt er echter een bredere definitie gebruikt: “psychologie is de wetenschap van gedrag en mentale processen” (Zimbardo, Johnson, McCann, 2017).

De verschillen tussen psychologie en pseudopsychologie kunnen lastig te herkennen zijn. De technieken en methoden gebaseerd op pseudopsychologie worden gepresenteerd als wetenschappelijke (onderzochte) waarheden, maar zijn niet onderbouwde psychologische aannames. Dit wil niet zeggen dat een pseudopsychologische techniek en/of methode niet effectief voor je kan zijn.
Voorbeelden van pseudopsychologie zij:

  • Holistisch,
  • Astrologie,
  • Waarzeggerij,
  • Grafologie of schriftkunde,
  • Homeopathie,
  • Exorcisme.

Belangrijk is dat jij gelooft in het coachingstraject met de methodes, technieken en oefeningen die de coach in het traject wil gebruiken.

8. Past de coach bij je huidige situatie?

In welke levensfase zit je persoonlijk en in welke fase zit je bedrijf? Ben je bijvoorbeeld (pré-)starter, wil je het roer omgooien met een ander aanpak, heb je groeistuipen omdat je harder groeit dan je voorzien had, ga je trouwen/samenwonen/scheiden of ben je toe aan afbouwen en/of stoppen met werken in je bedrijf?

9. Hoeveel wil je investeren om je doel te bereiken?

Ontwikkeling is vaker beperkt mogelijk zonder te investeren. Alle succesvolle ondernemers of executives investeren in individuele groei, waardoor ook hun bedrijf groeit.

Wat ervaar je op dit moment als je grootste persoonlijke uitdaging, probleem of conflict? Wat kun jij ontwikkelen om dit op te lossen en/of te voorkomen? Wat is de consequentie om er niets aan te doen? Ben je bereidt een investering te maken om deze uitdaging aan te gaan, probleem of conflict op te lossen, zodat je weer verder kunt?

Bepaal je budget en kijk op verschillende websites van coaches wat je voor dat bedrag kunt verwachten. Neem contact op en ga het gesprek aan! Stap niet ergens impulsief in, maar kijk goed of het je probleem gaat oplossen en of de manier van begeleiding bij je past.

Ben jij op zoek naar een quick fix of naar resultaat op langere termijn?

10. Laat je je verleiden tot een impulsieve aankoop of gun je jezelf tijd om over een aanbod na te denken?

Via social media komt het ene webinar na het andere voorbij, waar je je gratis voor kunt inschrijven. De ene noemt het online training, een ander noemt het een masterclass.

Bedenk dat bij inschrijving voor zo’n webinar meestal verleidingstechnieken worden toegepast om je iets te verkopen. Regelmatig word je onder tijdsdruk gezet om snel te beslissen over een programma waar je maar beperkte informatie over hebt en waar duizenden euro’s voor worden gevraagd.

Dit artikel zou je ook als verleidingstechniek/reclame voor Cthrough coaching & consulting kunnen zien. Wij begrijpen dat alle coaches (wij ook) gemakkelijk kunnen stellen, dat ze je kunnen helpen bij je (hulp)vraag.
We hopen echter dat je tot een goede keuze komt, waarbij je investering goed wordt ingezet met een effectieve begeleiding. Dat je dromen, doelen en potentieel bereikt worden. Vandaar deze 10 vragen, zodat je hopelijk gemakkelijker de juiste coach kunt vinden die echt helemaal bij je past.

Kortom: Het begint allemaal bij jou.

  • Waar heb je behoefte aan en welke vragen spelen er in je hoofd?
  • Wil je praktische dingen leren?
  • Wil je groeien als executive en als persoon?
  • Wat is jouw grootste obstakel op dit moment?

Deze vragen en de klik met je toekomstige coach staan centraal.

Heb je nog andere criteria die voor jou belangrijk zijn of kijk je er anders tegenaan? Stuur dan een reactie via het contact formulier.

Wil je meer weten over onze aanpak? Neem contact met ons op en vraag een gesprek aan waarin jezelf centraal staat en hoe wij je verder kunnen helpen.